Een Inkomensverklaring Ondernemer is een uitgebreide financiële analyse van je bedrijf. Hierbij wordt drie jaar teruggekeken, of korter als je bedrijf nog geen drie jaar bestaat. Een prognose voor de toekomst is ook onderdeel van de Inkomensverklaring. Uit de analyse komt vervolgens een toetsinkomen rollen. Dat is het inkomen waarmee banken de hoogte van je hypotheek kunnen bepalen. De verklaring is zes maanden geldig en kost gemiddeld 250 euro. Zo ziet een Inkomensverklaring eruit.

Als je een hypotheek wilt aanvragen met NHG, dan is de Inkomensverklaring bijna altijd verplicht. Voor hypotheken zonder NHG hangt het af van de bank waar je je hypotheek gaat afsluiten. Sommige banken doen het rekenwerk liever zelf. Anderen willen een Inkomensverklaring zien*:

ASR
Aegon
Argenta
ASN
bijBouwe
BLG Wonen
Centraal Beheer
Clarian Wonen
HollandWoont
Hypotrust
Impact Hypotheken
IQWOON
Lloyds Bank
Lot Hypotheken
Merius
Munt Hypotheken
Nationale Nederlanden
NIBC Direct
Obvion
Robuust Hypotheken
Triodos Bank
Tulp Hypotheken
Venn Hypotheken
Woonnu

*Dit overzicht is gemaakt op 16 december 2021.

Het aanvragen van de Inkomensverklaring kan behoorlijk wat tijd kosten. Dit komt omdat er veel documenten nodig zijn. Daarom is het verstandig om de verklaring snel aan te vragen als je denkt met één van bovenstaande banken in zee te gaan. Overleg altijd even met je hypotheekadviseur, voordat je de verklaring gaat aanvragen.

Er zijn vier partijen in de markt waar je de verklaring kunt aanvragen, je ziet ze hieronder. Controleer altijd bij je hypotheekadviseur of het verstandig is om te doen en of de betreffende partij samenwerkt met de gekozen bank.

Raadhuys
Pentrax
Zakelijk Inkomen
Overviewz